Kalendern i trädgården

Mina tips för trädgårdssysslor:

MARS/APRIL:
  • PLANERA - helrenovering av trädgård eller kanske bara ta tag i förbättringsområden? Tips! dröm och plocka ner dina ideér, skissa, boka trädgårdsmästare för rådgivning/bollplank eller kanske för anläggning, räkna ut materialåtgång, kontakta leverantörer för prisofferter, ... Ha alla dessa punkter klara innan alla andra också vill få saker gjorda. Våren är en mycket hektiskt period för trädgårdsbranschen. Det råder stor konkurrens på kalendertider! Vill eller hinner du inte sköta alla detaljer själv, lägg ut detta projekt på en kunnig och proffsig entreprenör.

  • BESKÄR - buskar, häckar, vissa prydnadsträd och eventuellt även fruktträd(föryngringsbeskärning) senast under marsmånad. Beskär endast buskar som inte blommar på våren, annars klipps vårblomningen bort. Vårblommande buskar klipps ganska direkt EFTER blomningen. Andra buskar klipps eller föryngringsbeskärs ( i etapper) så tidigt som möjligt under vårvintern.

  • ODLA/FRÖSÅ - förkultivera som betyder att så i förtid. Plantera i trädgård eller balkonglåda sker när risken för frostnätter inte finns (maj/juni). Plantera i april men glöm inte fiberduk eller markduk. Läs på förpackningen på fröpåsen vad som gäller för just den sorten!

  • JORDFÖRBEREDELSER - grundgödsla. Gödsla gärna med förmultnad kogödsel (ökar mullhalten) eller hönsgödsel (starkt och ska användas med mått). Gödsla absolut inte med konst(mineral)gödsel som NPK eller Blåkorn! Bearbeta jorden, vänd försiktigt jorden. Rensa gärna rabatterna när dom små ogrässtråna har kommit upp. Som ordspråket säger: "den late rensar ordentligt och tidigt, det blir mycket mindre att rensa under sommaren".. Ja, något i den stilen lyder ordspråket, men poängen är att ta ogräset när plantan är liten och och rotsystemet inte har växt till sig.

  • GRÄSMATTAN...detta ständiga omdiskuterade ämne. Att ha eller inte ha..det är frågan. Min mening är att ha så lite gräsmatteyta som möjligt. Ja, om du inte gillar att klippa, eventuellt vattna, gödsla, klippa igen...gräsmattan är den del i trädgården som kräver mest i skötsel i trädgården, tid och pengar. Inte heller särskilt miljövänligt. Börja inte räfsa i gräsmattan när den fortfarande är blöt av snö. Räfsningen som sker tidigt på våren, skadar mer än gör nytta. Vänta tills gräsmattan har torkat upp och räfsa sen bara bort överskott av löv och blad som ligger kvar. Löven klipps sedan ner ordentligt av gräsklipparen och ger naturlig näring till gräset! Gödsla bara med fullgödsel(organsikt)medel, inte konstgödsel! Den sistnämnda utarmar mikrolivet i jorden. Algomin Gräsgödsel innehåller högt värde av långsamverkande kväve som gynnar tillväxten av "det gröna", bränner inte gräset, innehåller även kalk och även mer miljöriktigt än andra gödsel på marknaden. Hönsgödsel som är pelleterad (kulor)går också bra!

  • SKYDDA - vårblommande buskar som t ex Magnolia och vintergröna plantorna ( t ex idegran, rhodendendron) mot den starka, varma vårsolen. Solen väcker plantan till liv efter vintervilan. Marken är fortfarande frusen och plantan kan då inte ta upp vatten för att "dricka". Knopparna börjar utvecklas av solen och sen kan en köldknäpp komma och dom vackra efterlängtade knopparna får missprydande frostskador.Täck gärna busken med säckväv eller markduk som silar bort den starkaste solen för att undvika brännskador. Den vintergröna plantan avdunstar fukt med sina gröna barr och behöver därför fukt/vatten tidigt. Vattnat gärna den nyplanterade/ungplanta när marken fortfarande är frusen! Låter och ser kanske tokigt ut, men vattningen gör att marken tinar upp snabbare och plantan kan lättare "dricka"!

  • KLIPPA - i april är det dags att klippa ner perenner (fleråriga örtartade växter). Jag tjatar som alla andra...klipp inte ner för tidigt. Klipp när nya skott visar sig i botten. Men jag brukar inte leva som jag lär här...även en trädgårdsmästare kan vara för ivrig ibland. Oftast går det bra ändå. Rosorna klipps när björkens blad är stora som musöron. En klassiskt uttryck som fungerar bra. Rabattrosor klipps ned kraftigt, lämna endast 3-4 "ögon". Busk/gammeldagsrosor putsas. Klipp bort det som är tydligt brunt och torrt. Det kan vara lite svårt att se vad på plantan som inte har övervintrat. När sedan tillväxten kommit igång så gör man en ytterligare koll om det finns mer att klippa. Klipp strax ovan ett "öga" som pekar från plantans mitt.

  • PLANTERA - gärna en kruka med den vackra, lite ängsligt sköra Kungsängslilja (Fritillaria meleagris). En dekorativ lökväxt med vackert tecknade schackrutade, nickande klockor. Sägs vara rådjurssäker(ratas av rådjur som foder). Jag föredrar den lite mörkt purpurfärgade sorten.  Plocka in krukan under natten eller ställ den under tak , skyddat läge, mot vägg med en tunn fiberduk över. Allt för att skydda växten under dessa förrädiska nätter med köldknäppar. Blommans namn kommer efter Kungsängen strax söder om Uppsala stad. I Sverige förekommer Kungsängsliljan mest i östra Svealand men sällsynt i andra landskap. Plantera gärna ut lökarna i trädgården när växten blommat klart, växten är flerårig!








Juli. Högsommar.Värme och sol.

GRÄSMATTAN: Klipp inte gräset för kort i soliga lägen, höj nivån på gräsklipparen. Klipp inte lika ofta, så morgondaggen och fukten får stanna kvar i gräsmattan. Vattna inte! Särskilt inte om det är en etablerad gräsmatta. Mattan blir mindre torktålig. Ond cirkel...
RABATTEN: Ska rabatterna vattnas, ge växterna en ordentlig rotblöta. Skvätt inte. Då luras rötterna upp mot ytan och dom kan bli brända(torkar ut).
GÖDSLING: Går bra att ge gödsel hela juli och en bit i augusti sen är det stopp, och ENDAST fullgödselmedel, inget konstgödsel! Konstgödsel har flera negativa delar, en av dom är att den bränner gräsmattan. En annan är att kostgödsel utarmar joden och tillför inga viktiga mikroorganismer till jorden. Avråder starkt från konstgödsel. Tycker mycket om Chrysan från Weibulls.
JAS: Juli,augusti och september. Då beskärs äppelträden med fördel. Undvik beskärning av stenfrukter som plommon, körsbär(bigarå) och päron. Dom vill helst växa utan ÅRLIG beskärning som äpple. Naturligtvis går det bra att klippa bort trasiga eller korsande grenar. Kanske en liten uppstamning?
DELNING AV PERENNER: brukar inte göra det på högsommaren. Då är vattningen särskilt viktig, annars är det en bra tid då det är flera månader för plantan att hinna rota sig till vinterkylan kommer.
ROSOR: Högtid för blomningen! Åk gärna och titta på alla blommande rosbäddar som bra handelsträdgårdar erbjuder under juli. Titta, känn dofterna och memorera genom att fotografera din favoritros. Kanske vill du plantera en till nästa säsong? Då har du redan din favorit klar!

VÄXTSKYDD: Mjöldagg och andra svampsjukdomar är vanliga i juni och juli. Har hört av andra experter att såpa ska fungera. Har inte provat det själv. Fjärilslarver av alla tänkbara sorter som tuggar på bladen. Jag och mina kollegor använder boken Trädgårdens Växtskydd av Maj-Lis Pettersson. Mycket användbar. Det finns så enormt mycket djur och småkryp i våra trädgårdar. Vi bör försöka se dessa som en del av trädgården, dock i lagom mängd menar jag.
Så här säger Maj-Lis Pettersson på Borås Trädgårdssällskaps hemsida 20 mars 2012:
"
Det pågår forskning kring biologisk bekämpning av de nya mjöldaggsvamparna, men än så länge har man inte lyckats hitta någon bot. Däremot kan man försöka mildra angreppen av mjöldagg på rosor och perenner med hjälp av en bikarbonatlösning, som består av två teskedar bikarbonat och två teskedar grön såpa blandat med en liter vatten.
- Då ska man göra som när man gör en redning till en sås. Man häller inte i allt på en gång, utan börjar med att lösa lite av bikarbonaten i lite av vattnet, till dess att allt är löst. Sedan blandar man i resten av vattnet och såpan, förklarade Maj-Lis Pettersson.
Bikarbonatbehandlingen ska startas så fort man ser första fläcken på bladverket och upprepas tre gånger med mellan en och två veckors mellanrum."

Försök NJUT av din trädgård och titta på den och fundera vad som fungerar bra och vilka eventuella justeringar(t ex flytt/delning av växter eller nya rabatter) behövs göras till hösten. Nya lökar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar